Må jeg søke om jeg vil bygge på egen eiendom?

KORT FORTALT

  • For å finne ut om det du vil bygge er søknadspliktig, anbefaler at vi bruker veilederne på nettsiden til Direktoratet for byggkvalitet (dibk.no).
  • Du må alltid sjekke om det du vil bygge er i samsvar med kommunens arealplaner før du bygger. Dette gjelder selv om det du skal bygge oppfyller vilkårene for å være unntatt søknadsplikt.
  • Kontakt byggesaksavdelingen om du har spørsmål.

Hvordan finner jeg ut om det jeg skal bygge er søknadspliktig?

En del byggetiltak kan unntas fra søknadsplikt. Dette gjelder blant annet mindre frittliggende bygninger, tilbygg, terrasser, levegger og murer. 

For å finne ut om det du ønsker å bygge er unntatt fra søknadsplikt, anbefaler vi at du bruker veilederne på nettsida til Direktoratet for byggkvalitet (dibk.no). Her finner du god og oversiktlig informasjon om ulike typer tiltak, og hvilke regler som gjelder for dem.

At et tiltak er unntatt fra søknadsplikt betyr at du ikke trenger å søke om tillatelse fra kommunen før du bygger. Ellers gjelder de samme reglene og tekniske kravene som for søknadspliktige tiltak.

Du må alltid sjekke kommunens arealplaner, selv om du ikke trenger å søke

Du må alltid sjekke om det du skal bygge er i samsvar med kommunens arealplaner. Dette gjelder selv om det du skal bygge er unntatt fra søknadsplikt. Planene inneholder begrensninger for hva og hvordan du kan bygge. Dette kan for eksempel være:

  • Byggegrenser (grenser som viser hvor på eiendommen du kan bygge)
  • Regulert utnyttelsesgrad (hvor mye du har lov til å bygge på eiendommen til sammen)
  • Bestemmelser om største høyde, areal, og takvinkel og lignende

Du finner arealplanene ved å søke opp eiendommen din på arealplaner (arealplaner.no).. Hver plan består av et kart og bestemmelser som hører til kartet, og du må sette deg inn i begge deler. Du kan også se kommuneplanen og de fleste reguleringsplaner i kartet på kommunekart (kommunekart.com)..

Om du vil bygge noe som er i strid med arealplan, må du søke til kommunen om dispensasjon før du bygger. Bygger du i strid med arealplan uten først å ha fått dispensasjon, risikerer du å måtte rive og fjerne det du har bygget.

Meld fra når du er ferdig

Om det du har bygget er et tilbygg eller en frittliggende bygning, plikter du å melde fra til kommunen innen fire uker etter at byggverket var ferdig. Fyll ut skjemaet "Melding om frittliggende bygning eller tilbygg som er unntatt søknadsplikt" (dibk.no) og legg ved et kart som viser eiendommen og plassering av byggverket. Send til byggesaksavdelingen.

Meldingen blir brukt til å oppdatere matrikkelen, kommunens kart og som grunnlag for tilsyn. Du må betale et gebyr for behandling av meldingen. 

Hva gjelder for fasadeendringer?

Fasadeendringer er søknadspliktig. Eksempler på fasadeendringer kan være:

  • Å legge om taket med en annen type takstein
  • Å bytte til en annen type fasadekledning
  • Å bytte ut et vindu med et vindu med annen størrelse eller utseende

Fasadeendringer som ikke fører til at bygningens karakter endres er unntatt fra søknadsplikt. Tilbakeføring til tidligere dokumentert utførelse er også unntatt søknadsplikt.

I sentrum skal det lite til for at en fasadeendring regnes for å endre bygningens karakter. Ligger eiendommen i en hensynssone for bevaring av kulturmiljø, er utgangspunktet at også små endringer må avklares med kommunen på forhånd. Oversikt over hensynssonene finner du i temakartene til sentrumsplanen: Kommunedelplan for Haugesund sentrum (arealplaner.no).

Kontakt kommunen om du er i tvil om det du skal gjøre er en søknadspliktig fasadeendring.

Andre unntak

Flere mindre tiltak kan unntas fra søknadsplikt. Du finner en oversikt over mange av disse på nettsidene til Direktoratet for byggkvalitet (dibk.no). Dersom du er i tvil om noe er søknadspliktig, bør du kontakte kommunen.

Kontaktinformasjon

Byggesaksavdelingen
E-post
Telefon 52 74 30 00

Postadresse
Postmottak
Postboks 2160
5504 Haugesund