Viltpåkjørsel

Hva gjør du om uhellet er ute og du har kjørt på et dyr?

KORT FORTALT:

  • Ta kontakt med politiet dersom du har hatt et uhell.
  • Viltforvaltningen i Haugesund vil bli kontaktet av politiet dersom det er nødvendig med bistand.

Hva gjør jeg ved en viltpåkjørsel?

Når uhellet er ute er det viktig å merke stedet der sammenstøtet skjedde godt. I tillegg må man informere myndighetene om hvor dyret ble påkjørt.

  1. Sett på nødblink, ta på refleksvest og sikre stedet med varseltrekant.
  2. Skaff oversikt over eventuelle skadde personer, og gi førstehjelp.
  3. Ring 113 dersom akutt hjelp er nødvendig.
  4. Finn ut
    • om dyret fortsatt er der
    • hva slags dyr du har kjørt på
    • hva slags tilstand dyret er i
  5. Meld fra om hendelsen til politiet, på telefon 02800.
  6. Hjelp dyret, om det fortsatt er der. Om det har stukket av må du merke stedet for påkjørselen, for eksempel med en refleksvest eller en plastpose.

Oppgi gjerne koordinater til politiet, som du finner i kart på mobiltelefonen. Politiet varsler videre til viltnemda og andre aktører.

Viltforvaltning i Haugesund

Dersom påkjørselen har skjedd i Haugesund kommune vil politiet ta kontakt med Sporhundsentralen eller kommunens fallviltansvarlig, avhengig av om dyret har stukket av eller ligger dødt/skadet på stedet.

Avlive eller ikke avlive dyret

Om det påkjørte dyret er skadet, har du plikt til å hjelpe det så langt du har mulighet. Dette følger av dyrevelferdslova § 4.

Loven åpner for at man kan avlive fugler og mindre dyr selv, men bare dersom det er åpenbart at dyret ikke kan leve eller bli friskt. Du skal uansett avklare avliving med politi eller annet kompetent personell først.

Det er ulovlig å avlive storvilt eller dyr fra dyrehold selv, dersom det lar seg gjøre å få tak i eieren, veterinær eller politiet/annet kompetent personell innen rimelig tid.

Det er potensielt veldig farlig å avlive storvilt på egenhånd. Du skal heller aldri følge etter et skadet dyr selv, da det både er risikofylt og vanskeliggjør ettersøkshundens arbeid.

Det er ikke lov å ta med påkjørte dyr hjem.

Kan jeg kjøre videre?

Som hovedregel skal man bli værende på stedet til kyndig personell ankommer. Dette er både for å sikre at du som bilist får oppfølging etter det som kan ha vært en dramatisk opplevelse, og for å overbringe informasjon til viltnemnda.

Ved mindre alvorlige ulykker kan det gis tillatelse til å kjøre videre etter at ulykkesstedet er tydelig merket. 

Dette avklarer du med politiet.

Forsikring

Om du har kasko på bilen og har fått skade på den i sammenstøt med storvilt, får du dekket reparasjon uten egenandel. Forutsetningen er at du har varslet politiet om påkjørselen. Viltforvaltninga vil bekrefte for forsikringsselskapet at påkjørselen har funnet sted.

Påkjørsel av storvilt

Det skjer omkring 25 til 30 viltpåkjørsler i Haugesund hvert år.

Det å kjøre på storvilt kan være en skremmende opplevelse. Ofte kommer dyret brått på og sammenstøtet fører til skader på både dyr og bil, og kanskje også mennesker. Det er krav til medtrafikanter om å hjelpe ved en slik hendelse.

Hva sier loven?

Etter vegtrafikklova § 12, er man pliktig å melde fra om vilt-påkjørsler. Det er ikke straffbart å kjøre på et dyr, men det er straffbart å ikke melde fra. Dette gjelder for alle dyr, både små og store. Varslingsplikta gjelder uavhengig av om du er med eller uten skyld i hendelsen.

Varslingsplikten hjelper også dersom man tilfeldigvis finner eller oppdager åpenbart syke, skadde eller hjelpeløse dyr.

Rådyr som står på en mark i nærheten av en veg - Klikk for stort bildeRådyr Franz W. fra Pixabay

Kontaktinformasjon

Politiet
Telefon 02800