Forberedelse før fyring

Ved som lagres ute eller i kalde rom bør tas inn ca et døgn før den skal brukes slik at den får romtemperatur. Kløyv opptenningsveden til ca. 4 cm i diameter. Dette vil forenkle opptenningsfasen og gi hurtigere trekk i skorsteinen. Før du tenner opp bør du åpne alle trekkventiler, noen ovner har en ventil, mens andre kan ha to.

De enkleste metodene for opptenning er å

  • legge to kubber i bunnen av brennkammeret og stable opptenningsved lagvis opp til hullene for sekundærluften. Avslutt med en halvstor kubbe på toppen.
  • legge et par opptenningsbriketter eller lignende rett under det øverste laget med opptenningsved før du tenner på.
  • legge to tykke vedkubber på hver side i ovnen. Legg sammenkrøllet papir mellom dem før du stabler opptenningsveden øverst. Deretter kan du fylle på med papir når det er nødvendig.

Under normale trekkforhold kan du nå stenge døren og bålet vil passe seg selv. Det kan være nødvendig å passe på at bålet får tilstrekkelig tilførsel av luft de første 10 - 15 minuttene, og det avhenger av trekkforholdene om du må tilføre ekstra luft via døren.

Legg ofte i ovnen, men bruk lite brensel om gangen. Fyres det for kraftig, kan varmepåkjenningen i skorsteinen bli unødvendig stor. Fyr moderat. Unngå ulmebrann, som gjerne fører til utslipp av svevestøv.

Det er best når det brenner friskt og røyken fra skorsteinen er bortimot usynlig.

Vær nøye med hva du legger i ovnen slik at du ikke avgir giftige gasser.

Brenn aldri

  • malt eller trykkimpregnert trevirke
  • klorholdig plast eller PVC
  • vrakved fra sjøen (kan brukes dersom du lar veden ligge ute i vær og vind minst et par år for å vaske ut salt som blir til klor ved forbrenning)
Kvinne foran peis - Klikk for stort bildeKvinne foran peis Bildet er tatt av Oleksandr Pidvalnyi fra Pixabay

Kontaktinformasjon

Haugesund brannvesen
E-post
Telefon 52 74 47 00