KvinneCrew er mer enn en kafè

Er du i Haugesund sentrum torsdag eller fredag rundt lunsjtider, får du herved et tips til et spennende spisested! Kafèen finner du i første etasje i KM-huset i Haraldsgata 70 og drives av prosjektet KvinneCrew.  

Bilde av matlaging. - Klikk for stort bilde
Bilde av de som jobber i prosjektet. Fra venstre.  Jenifer Nyankobwa, Selvi Tepeli, Aisha Mohamd, Ellen Storlien,(fagleder kjøkken) Sakina Mamedova, Maria Øvergaard (prosjektleder) - Klikk for stort bilde
Bilde av suppe klar for servering. - Klikk for stort bilde

KvinneCrew er et lokalt arbeidsmarkedstiltak for innvandrerkvinner som bor i Haugesund. Det ble satt i gang etter at flyktningtjenesten i kommunen i samarbeid med Forandringshuset Haugesund fikk midler fra Integrerings- og mangfoldsdirektoratet til prosjektet. 

Døråpner

KvinneCrew er ikke bare en jobbmulighet, men en døråpner til en lysere fremtid for kvinner med flyktningstatus. Gjennom opplæring i kafédrift får damene arbeidstrening og relevant praksis. Målet er at deltakerne på sikt skal få kompetanse innen restaurant og matfag og senere kunne ta lignende jobber.  Prosjektet kom skikkelige i gang våren 2023 og har siden vært i drift. Så langt har over 10 kvinner deltatt. Hver uke legges det ut en ny meny i kafèen som har åpent hver torsdag og fredag klokken 11-15. 

– Vi skiller oss ut fra andre kaféer med enkel og god mat og uten at det koster skjorta å spise her. Damene lager mat fra sine hjemland og hver uke har vi en ny meny. Maten er basert på oppskriftene fra deltakernes hukommelse, og vi hjelper dem med å få skrevet dem ned, forklarer Maria Christiane Øvergaard som er prosjektleder for KvinneCrew.  

Gode resultater

Statistikk fra Integrerings-og mangfoldsdirektoratet viser at sysselsettingen blant kvinner med flyktningbakgrunn har gått mye saktere enn blant de mannlige de siste årene. Dette har skapt en økende kjønnsforskjell i sysselsettingen. 

– Med dette i bakhodet, ønsker Haugesund kommune og vi i Forandringshuset å ta tak i denne problemstillingen sammen, opplyser Øvergaard og forteller at så langt er resultatene gode. 

KvinneCrew har stort fokus på mestring og hva kvinnene er gode på. Det ligger mye stolthet i egne mattradisjoner og glede over å lage og selge sin egen mat. Flere av deltakerne i KvinneCrew har allerede tatt steget ut i fulltidsjobber og fremtiden ser lysere ut for de som kommer etter. Med støtte, veiledning og tro på at alle fortjener en sjanse, er KvinneCrew et eksempel på hva som er mulig når flere krefter går sammen for å finne løsninger i fellesskap.

Les mer om Forandringshuset Haugesund her!