Jane Dunkley fra Haugesund ble oppmerksom på at et av minnesmerkene i byen - det norske og svenske flagget i Tittelsnesvegen fra 1864 - var i ferd med å falme vekk. Det ville hun ikke ha noe av og tok derfor kontakt med ordfører Nils Konrad Bua. Sammen fikk de med seg en dugnadsgjeng som på kort tid har rigget til en helt ny rasteplass ved minnesmerket.
Dette ble gjort
Haugesund Lions laget trebenken, Risanger & Sønn bidro med maling. Bydrift i Haugesund kommune ryddet området, Mads Ramstad fra Haugalandmuseet delte historien om minnesmerket og Tonjer Media laget skilt. Begivenheten ble feiret med kake fra Naturbakst.
Jane Dunkley og Nils Konrad Bua stod selv i stigene og malte, og de har med det tatt opp arven etter avdøde Lasse Skjoldal og Bjørn Toft som tidligere sørget for å vedlikeholde minnesmerket.
– Vi er så fornøyd med at dette er blitt gjort og at byen nå kan skilte med en ny rasteplass. Dette er blitt en lun og koselig rasteplass som vi håper vil bli brukt av byens innbyggere og besøkende Den ligger perfekt plassert mellom mange turstier like ved Kvaladalselva og turveger til Vangen, Årabrot og Kvalsvik, sier Nils Konrad Bua som takker alle involverte for innsatsen
Historien bak minnesmerket
Hvorfor er det norske og svenske flagget malt på berget? Her er deler av historien slik den blir presentert på det nye skiltet som er hengt opp ved minnesmerket:
"Dette minnesmerket er hugget ut i fjellet og malt, som en markering av 50-årsjubileet for at Karl 13. ble valgt til konge av Norge av et ekstraordinært Storting 4. november 1814.
Minnesmerket kan knyttes til den omfattende veibyggingen som skjedde i området på 1860-tallet. Haugesunderne hadde i ti år kjempet for å få to viktige veier. Skjoldavegen til Ølen og Tittelsnesvegen mot Valestrand. Stortinget bevilget midler til Tittelsnesvegen i perioden 1863-1866 og arbeidet startet i 1864.
Arbeidet ble ledet av sivilingeniør Johan Lorange, som også er kjent for å ha tegnet det eldste byvåpenet til Haugesund - med tønner og anker. Det er naturlig å tenke at det er Lorange og veiarbeiderne som stod bak huggingen av dette minnesmerket ved Kvaladalselva."