Hvordan lager du en reguleringsplan?

Plan- og bygningsloven lovfester at reguleringsplaner skal utarbeides av fagkyndige og gis en entydig og forståelig form (§ 12-3). Engasjer fagkyndig konsulent hvis du ikke er kvalifisert til å gjøre jobben selv. 

Du må dokumentere fagkyndighet når du sender inn et planinitiativ. Vurderingen av fagkyndighet er basert på innlevert dokumentasjon av kompetanse, og vurderes etter byggesaksforskriften (SAK10) § 10-1. 

Hvor det allerede er regulert, kan det være mulig å endre reguleringsplanen, heller enn å lage en ny. Dette er en egen prosess, som er enklere enn for full regulering. Etter endring av plan- og bygningsloven i 2017 ble anledningen til å endre planer utvidet. Se avsnittet om endring av plan.

Steg i en ordinær planprosess

Her er en oversikt over de viktigste stegene i en planprosess, og hvilket materiale som skal leveres.

 

Endringer i vedtatt plan

I henhold til loven kan det gjennomføres endringer av vedtatte reguleringsplaner (pbl § 12-14).

Det er noen viktige holdepunkter for å kunne endre etter forenklet prosess. Dette gjelder endringer som:

  • i liten grad vil påvirke gjennomføringen av planen for øvrig.
  • ikke går utover hovedrammene i planen.
  • ikke berører hensynet til viktige natur- og friluftsområder

Det kan også være andre grunner til å regulere etter full prosess.

Haugesund kommune ber om at forslagsstiller tar kontakt med kommunen for en vurdering av om den eksisterende planen kan endres. 

Kontakt kommunen

Stor eller liten endring
Omfanget av endringen påvirker hvor stor prosess det blir. Det finnes minimale endringer som kan gjøres administrativt (av kommunen), mens andre endringer er tett opp til omfanget på en ordinær prosess og må gjennom politisk behandling i utvalg for plan og miljø.

Prosessen for hver planendring må vurderes enkeltvis. Veileder for endring (PDF, 350 kB) viser minimumskrav og innhold i planforslag, med mer.

Les mer