Økonomi som hindring

Vet du at en av ti i Norge og i Haugesund lever i fattigdom?
Dette gjelder barn og unge vi møter i skole,  barnehage, i fritidsaktiviteter og på ulike sosiale arenaer. I Haugesund arbeider vi for at færrest mulig blir stående utenfor grunnet økonomi.

Sammen gjør vi fellesskapet større

Vi vet at mange familier strever med økonomien, enten over tid eller i perioder.  Økonomiske vansker kan ramme alle. En kan oppleve sykdom, skade, ulykke, samlivsbrudd, tap av arbeid eller andre ting som gjør at økonomien endrer seg. Fattigdom og økonomiske vansker er fortsatt noe mange skjuler. Derfor er det også mange som ikke vet om eller forstår at økonomi faktisk er en hindring for en god del familier. 

Økonomiske bekymringer gir familiestress

Familier og enkeltpersoner som strever økonomisk lever med høyt stress. Undersøkelser viser at en er mer utsatt for stress, bekymring, søvnproblemer, psykisk uhelse og lavere livskvalitet om økonomien er vanskelig. Dette stresset påvirker også overskudd som foresatt, og barnas helse. Barn og ungdom i disse familiene bekymrer seg, strever med konsentrasjon, kjenner på sorg og mister arenaer der de kan være med venner. Barn og unge trenger å være en del av sosiale nettverk og felles opplevelser. Det styrker helse og mestring på alle arenaer i livet. Å bli stående utenfor kan får store konsekvenser for barns utvikling videre i livet.

(Teksten fortsetter under bildet)

Barn langs bassengkant på en svømmeaktivitet - Klikk for stort bilde Adobe Stock

Slik arbeider kommunen

For disse familiene blir det vanskelig med stadig nye nye vippskrav og utgifter knyttet til barnas aktiviteter.  Frivillighetsavdelingen i Haugesund kommune arbeider for bevisstgjøring og endring. Slik at frivilligheten, foreldre og kommunen sammen får til et kostnadsnivå på fritidstilbud som inkluderer og ikke ekskluderer noen av barna eller ungdommene i gruppen, klassen eller på laget. Haugesund kommune arbeider for å gi barn og unge gratis møtesteder og opplevelser. Ungdomsklubber, åpne haller, og gratisaktiviteter i skoleferier er noen av tilbudene. 

I frivilligheten utjevnes forskjeller

Frivillige organisasjoner gjør en uvurderlig og verdifull jobb med å skape gode inkluderende arenaer. Kommunen støtter frivilligheten med tilskudd, bruk av kommunale haller, bruk av fritidskassen, praktisk hjelp og mye annet for å styrke organisasjonene som er hjerte av fritiden for så mange.  I de frivillige organisasjonene er det mange som brenner for at alle skal kunne delta, få gode opplevelser, vennskap og sørge for at felleskapet har plass til alle.