Lokal beskrivelse
Barnevernet har ansvaret for alle barnevernstiltak som bli satt inn i forhold til det enkelte barn/ungdom samt et delansvar i alt generelt forebyggende barnevern. Barnevernet har som oppgave å ta vare på de mest utsatte barna i kommunen. Det skal beskytte barn mot omsorgssvikt og motvirke at barna lider fysisk og psykisk overlast.
Blir barnevernet kjent med slike forhold har det en lovbestemt plikt til straks å undersøke hvordan barnet har det, og om nødvendig sette i verk tiltak. Barnevernets arbeid er en blanding av støtte og kontroll. Det skal gis hjelp og støtte for at hjemmet skal kunne makte sitt oppdrageransvar, men det har også plikt til å gripe inn hvis dette ikke nytter.
Barnevernsmeldinger
Mange barnevernsaker starter ved at foreldrene selv tar kontakt. Også offentlige tjenestemenn, naboer, familier og andre kan melde fra til barnevernet dersom de er bekymret for et barn. Barnevernet har egne skjemaer for meldinger. Privatpersoner kan be om anonymitet, men kan ikke fritas for vitneplikt hvis saken skal behandles i Fylkesnemnda eller ved domstolene. Alle meldinger blir vurdert innen ei uke, og hvis det er grunn til det, blir de undersøkt nærmere for så å bli vurdert i forhold til eventuelle hjelpetiltak.
Under finner du lenker til en sikker nettportal hvor du kan sende digital bekymringsmelding til barnevernet
Digital bekymringsmelding til barnevernet - privat melder
Digital bekymringsmelding til barnevernet - offentlig melder
Som offentlig melder må du legge inn fullt navn og fødselsdata i meldingen. Informasjonen sendes på sikker måte i den digitale løsningen, og trenger ikke anonymiseres. Dersom en ønsker utskrift av melding til eget arkiv, skrives denne ut ved å trykke «ctrl+P» på siste registreringsbilde før innsending. Det er ikke mulig å få utskrift etter innsending.
Hjelpetiltak
Barnevernet vurderer først om det er mulig å gi hjelp til barnet og familien slik at de kan fungere bedre i hjemmesituasjonen. Som forebyggende hjelpetiltak brukes råd/veiledning, tilsynsfører, avlastning/besøkshjem, plass i barnehage/skolefritidsordning, støttekontakt, økonomisk støtte til barnet slik at det kan delta i fritidsaktiviteter og lignende. Plassering utenfor hjemmet blir først vurdert dersom frivillige hjelpetiltak ikke fører frem eller vurderes nytteløs.
Barneverntjenesten samarbeider med Bufetat om å finne egnede fosterhjem og institusjonsplasser. Når det gjelder avlastning/besøkshjem og støttekontakter ønsker barnevernet å komme i kontakt med familier som er interessert i å hjelpe barn som har behov for det.
Hjemmel
Mer om barnevernets ansvar og arbeidsoppgaver finnes i barnevernloven.
Taushetsplikt
Alle som arbeider i barnevernstjenesten har taushetsplikt. Taushetsplikten omfatter også fødested, fødselsdato, personnummer, adresse, statsborgerskap, sivil status og arbeidssted.
Klage
De som er parter i saken, har klagerett og søksmålsrett. Alle vedtak som fattes av barneverntjenesten i kommunen, kan klages til Fylkesmannen. Fristen for klage er tre uker. Vedtak som fattes av fylkesnemnda kan bringes inn for herreds- eller byretten til rettslig overprøving. Fristen for å bringe saken inn for retten er to måneder.
Arbeide for barnevernet
Kan du tenke deg å ta oppdrag som tiltaksarbeider (støttekontakt, miljøarbeider, tilsynsfører) i barnevernet? I så tilfelle kan du ta kontakt med barneverntjenesten. Nedenfor finner du informasjon om det å være tiltaksarbeider, søknadsskjema støttekontakt og søknadsskjema besøkshjem.
pdf
Informasjon tiltaksarbeidere
pdf
Besøkshjem - søknadsskjema
Tiltaksarbeider - søknadsskjema (PDF)
Kontakt oss
Barnevernet
Åpningstid: 08.00 - 15.30 mandag - fredag
Postadresse:
Barnevernet i Haugesund
Postboks 2160
5504 Haugesund
Besøksadresse:
Haraldsgata 94, 5528 Haugesund
Tlf.: 52 74 40 40
Vakttelefon: 959 20 084
Enhetsleder er Liv Kjersti Kvalevaag
- fagansvarlig /nestleder: Tove Hågenvik
- avdelingsleder mottak: Anita Bjørnevik
- avdelingsleder hjelpetiltak: Marianne Hammer
- avdelingsleder omsorg: Tove Huse
- avdelingsleder familieveiledning: Nina Sandsengen
Ungdomsteamet:
Elin Bru, telefon: 52 74 40 67 / 404 27 697
Basen
Basen er et lavterskeltilbud
Vi leverer et lavterskel tilbud for foreldre til barn mellom 0-6 år som har opplevd utfordringer over tid med sitt barn.
BASEN består av et tverrfaglig team sammensatt av representanter fra helsestasjon, barnevern, psykologisk pedagogisk tjeneste og pedagogisk støtteenhet.
Vi er en tjeneste som er regulert av ledergruppen i oppvekst i Haugesund kommune.
Du kan ta direkte kontakt:
- Sentralbord: 52 74 40 35 eller 52 74 40 36
- Mobil: 941 50 094 eller 469 20 806
- Besøksadresse: Sørhauggata 145 (gamle meieriet 2 etg)
- Postadresse: Haraldsgata 94, 5504 Haugesund
Henvisningsskjema finner du under stafettloggen: https://www.haugesund.kommune.no/skjema-stafettloggen, brosjyren finner du på stafettloggen under veiledere https://www.haugesund.kommune.no/veiledere.
Du som foreldre kan ta kontakt uten å ha henvisning fra andre instanser. Du kan også fylle ut skjemaet sammen med barnehage, helsestasjon, lege eller lignende. Eller ringe inn og fylle det ut med en BASEN representant.
Basen er etablert for foreldre med barn i alderen 0 - 6 år
- vi kan samarbeide tett med andre etater
- gjør vi det skjer dette via et samtykkeskriv som sier nøyaktig hva vi skal samarbeide om
- vi følger retningslinjer som ellers er i kommunen
Vi tilbyr
- individuelle samtaler og veiledning
- støttesamtaler
- Mor-Barn grupper
- COS-gruppe
- søvn-veiledning
- reguleringsstøtte
- samspillsveiledning
- foreldreveiledning
- hjemmebesøk
Åpningstider:
- Mandager fra klokken 08.00 - 15.30
- Onsdager fra klokken 08.00 - 15.30
TIBIR
T IDLIG INNSATS FOR BARN I RISIKO = TIBIR
TIBIR er et lavterskeltilbud
Vi leverer et lavterskel tilbud for foreldre til barn mellom 3-12 år som trenger hjelp til å fremme samarbeid og trivsel i hjemmet, skolen og i barnehagen. Målsetningen med TIBIR er å forebygge og avhjelpe atferdsproblemer på et tidlig tidspunkt samt bidra til å utvikle barns positive og prososiale atferd. Vi jobber også med å gi ansatte og ledere, som arbeider og har ansvar for barn, en felles forståelse av hvordan atferdsproblemer oppstår og kan avhjelpes.
TIBIR er sammensatt av representanter fra helsestasjon, barnevern, psykologisk pedagogisk tjeneste og pedagogisk støtteenhet og skoler.
Du kan ta direkte kontakt
Mobil: 469 20 806
E-post:
Besøksadresse: Sørhauggata 145 (gamle meieriet 2 etg)
Postadresse: Haraldsgata 94, 5504 Haugesund
TIBIR/PMTO koordinator er tilgjengelig mandag - torsdag via telefon og e-post.
Henvisningsskjema finner du under stafettloggen: https://www.haugesund.kommune.no/skjema-stafettloggen, brosjyren finner du på stafettloggen under veiledere https://www.haugesund.kommune.no/veiledere. Videre informasjon om TIBIR kan du finne her: https://www.pmto.no/boer-jeg-soeke-hjelp
Du som foreldre kan ta kontakt uten å ha henvisning fra andre instanser. Du kan også fylle ut skjemaet sammen med barnehage, helsestasjon, lege eller lignende. Eller ringe inn og fylle det ut sammen med PMTO koordinator.
https://www.pmto.no/tips-forside/klikk-paa-foreldreverktoeyene
TIBIR er etablert for foreldre med barn i alderen 3 - 12 år
- vi kan samarbeide tett med andre etater
- gjør vi det skjer dette via et samtykkeskriv som sier nøyaktig hva vi skal samarbeide om
- vi følger retningslinjer som ellers er i kommunen
- vi har etablert TIBIR team som har som mandat å finne rett tiltak til familier
Vi kan tilby
- kartlegging
- TIBIR foreldrerådgivning
- PMTO behandling
- konsultasjon
Det ligger en samarbeidsavtale mellom NUBU (Nasjonalt senter for barn og unge) og Haugesund kommune.
Tiltakene vi gir har følgende anerkjennelse
Tiltakenes anerkjennelse beskriver at vi jobber med et evidensbasert tiltak vi vet fungerer. Haugesund kommune er også vertskommune for forskningsprosjektet Utvidet TIBIR, NUBU skal utvikle et forebyggende program for foreldre til barn som er triste, engstelige eller som strever med sinne og utagering, og for de som trenger veiledning i rollen som foreldre https://www.nubu.no/aktuelt/opplaring-i-ny-forebyggingsintervensjon-ved-nubu-article3109-119.html
Ungdomsteam
Ungdomsteamet er et frivillig samtaletilbud for ungdom fra 12-18 år. Målgruppen for Ungdomsteamet er ungdom med begynnende psykososiale vansker.
Ungdomsteamet mottar i hovedsak henvisning fra sosiallærere ved ungdomsskolene, men foreldre og ungdom kan også ta direkte kontakt.
Henvisning
Henvisning fra sosiallærer (eller andre aktuelle henvisere) skal inneholde ferdig utfylt kontaktinformasjon, og en beskrivelse av ungdommens problematikk.
Det skal også være skriftlig samtykke fra foreldre om at det tas kontakt med Ungdomsteamet, at ungdommen tas ut av undervisning og at ungdommen kan tas med på kjøretur. Ungdommen skal også samtykke skriftlig til henvisningen.
Ta kontakt direkte
Mobil: 404 27 697/404 27 104
Besøksadresse: Haraldsgata 95, 2. etasje venstre fløy
Avtaler
Ungdommen får første avtale på avtalekort via sosiallærer, eller kontaktes av Ungdomsteamet på sms.
I første samtale gis informasjon om Ungdomsteamet og henvisningen gjennomgås.
Det avtales hvor hyppige avtaler ungdommen skal få fremover, og det poengteres at avtaletidspunktet vil variere fra uke til uke, for å forhindre for mye fravær i samme fag.
Foreldre kontaktes for samtale innen tre mnd fra inntak.
Vi kan tilby
- egostøttende samtaler
- psykoedukasjon
- systemisk intervensjon i familie- og vennenettverk
- råd og veiledning
- foreldreveiledning etter behov
- familiesamtaler etter behov
- samarbeidsmøter etter behov
Avslutning
Tilbudet er frivillig, så ungdommen bestemmer selv når hun/han ønsker å avslutte.
Ungdomsteamet avslutter saker dersom det er behov for tjenester fra eksempelvis 2. linjetjenesten.
Dersom ungdommen fortsatt går på ungdomsskolen, gis det tilbakemelding til sosiallærer.