Seksjonering

KORT FORTALT

  • Seksjonering innebærer at en grunneiendom eller anleggseiendom gjøres om til et sameie.
  • Et eierseksjonssameie består av selvstendige bruksenheter som en eller flere eiere har enerett til å bruke, pantsette og selge.  

Hva er seksjonering

Seksjonering innebærer at en grunneiendom eller anleggseiendom gjøres om til et sameie.

Et eierseksjonssameie består av selvstendige bruksenheter som en eller flere eiere (hjemmelshavere) har enerett til å bruke, pantsette og selge.

En eierseksjon skal bestå av en tydelig avgrenset og sammenhengende hoveddel med egen inngang. I tillegg kan annet areal/volum på eiendommen være knyttet til seksjonen som tilleggsdel.  

Eksempler på tilleggsdeler er frittstående garasje, bod i kjeller, parkeringsplass på grunnen eller i bygg, loft og andre deler av bygg som ikke henger direkte sammen med hoveddelen, osv. Uteområder som er tydelig avgrenset ved oppmåling kan også utgjøre tilleggsdel.   

Tilleggsdelene er å anse som en del av eierseksjonen og hjemmelshaver har samme eksklusive bruksrett til tilleggsdeler som til hoveddel.  

Alt resterende areal/volum som ikke er definert som tilhørende en seksjon er å anse som sameiets fellesareal. Alle eierseksjonssameier skal til enhver tid ha gjeldende vedtekter som regulerer forholdet mellom sameierne, både praktisk og økonomisk, samt bruken av fellesarealer.  Huseiernes Landsforbund har en egen informasjonsside der man kan laste ned forslag til standard vedtekter.

Når brukes seksjonering

Seksjonering brukes der det ikke er naturlig å dele opp i separate eiendommer med eget gårds- og bruksnummer på annen måte. Typiske tilfeller av seksjonering er eiendommer med leilighetsbygg i flere etasjer, to- og flermannsboliger, forretningsgårder eller bygg med blandet nærings- og boligformål.  

Alle seksjoner skal være definert med formål bolig eller næring (i praksis alt annet enn bolig). Det stilles spesielle krav til boligseksjoner.  

Vilkår og veiledning

Seksjoneringssaker deles inn i de tre sakstypene nedenfor. Seksjonering innebærer å dele opp en eiendom i to eller flere seksjoner. Endring av allerede seksjonert eiendom kalles reseksjonering. Et eierseksjonssameie kan også oppheves, dette kalles sletting av seksjonering. 

Felles for sakstypene er at de skal tinglyses. Både søknad og dokumentasjon må derfor tilfredsstille tinglysingsmyndighetenes krav. Søknaden må sendes inn til kommunen i original.

Seksjonering

Skjema

Skjema for søknad om seksjonering (PDF) 

Veileder for utfylling av søknadsskjema for seksjonering

Skjema for søknad om reseksjonering (pdf)

Skjema for søknad om reseksjonering (Word)

Veileder til utfylling av søknadsskjema for reseksjonering

Veileder til søknad om sletting av seksjonering (PDF, 71 kB)

Søknad om sletting av seksjonering (PDF, 206 kB)

Saksbehandling

Kommunen skal ferdigbehandle og matrikkelføre seksjoneringssaker innen 12 uker. Fristen begynner å løpe når kommunen har mottatt komplett søknad der søknadsskjema er korrekt utfylt og all tilhørende dokumentasjon er vedlagt og korrekt. Dersom det skal måles opp utearealer kommer gjennomføring av oppmålingsforretning i tillegg med inntil 16 uker.  

Seksjoneringsvedtaket som sendes inn for tinglysing skal være endelig. Etter at positivt vedtak er matrikkelført påløper 3 uker klagefrist. Når klagefristen er gått ut kan vedtaket sendes til tinglysing.  

Priser

Gebyrregulativ enhet for byutvikling

Kommunens ansvarsområder

Kommunen er saksbehandlende myndighet ved oppdeling i eierseksjoner, endring av seksjonering og oppheving av seksjonering. Informasjon om disse ulike sakstypene finner du i faktaboksene under overskriften "Seksjonering".

Kommunens ansvarsområder innenfor bygg og eiendom går frem av eierseksjonsloven, plan- og bygningsloven og matrikkellova. Problemstillinger utover kommunens ansvar vedrørende kjøp og salg av seksjoner, eventuelle tvistespørsmål innad i sameiet og lignende må derfor rettes til eiendomsjuridisk kompetanse slik som advokat eller eiendomsmegler. 

Klage

Fristen for å klage er 3 uker fra du fikk vite om vedtaket.

Les om hvordan du kan klage på et vedtak.

Lover og retningslinjer

Lov om eierseksjoner (eierseksjonsloven) LOV-2017-06-16-65  

Lov om planlegging og byggesaksbehandling (plan- og bygningsloven) LOV-2008-06-27-71  

Lov om eigedomsregistrering (matrikkellova) LOV-2005-06-17-101    

Rundskriv for Tinglysingen - 12 Eierseksjoner - oversikt over noen kjente problemstillinger 

Kontaktinformasjon

Postmottak
E-post
Telefon 52 74 30 00

Postadresse
Postboks 2160, 5504 Haugesund

Skal du sende personsensitiv informasjon?

Ved å bruke eDialog kan du være sikker på at sensitive og taushetsbelagte opplysninger blir ivaretatt på en trygg måte. 

Logg inn for å sende sikker digital post (eDialog)

Besøksadresse
Kirkegata 85, 5528 Haugesund