Koronavirus
NASJONALE RÅD OG REGLER: Helsenorge - Folkehelseinstituttet - Regjeringen
For information in English and other languages, see below
Nasjonal informasjonstelefon: 815 55 015.
Bestill koronatest her
TRYKK HER FOR Å BESTILLE KORONATEST>>>
Dersom du selv mener du kan ha vært utsatt for smitte, har spørsmål om testing av barn, trenger transport til teststasjon, eller har behov for test i forbindelse med arbeid/reise - må du ringe på testtelefon.
Hvem bør testes?
Les mer om nasjonale testkriter her >>>
Hvor forgår testingen?
Testing for covid-19 foregår i prøvetakingsteltet på baksiden av legevakten i Haugesund kommune (Karmsundgata 59 B). Ikke møt opp fysisk uten avtale. Følg kjøreanvisning. Dersom du går eller sykler møter du direkte utenfor teltet.
Når får jeg svar på testen?
Det tar vanligvis 1 – 3 dager å få svar på testen. Logg inn på helsenorge.no for å se prøveresultat.
Forholdsregler for de som venter på prøvesvar
Hovedregelen er at den som venter på prøvesvar skal holde seg hjemme til prøvesvaret foreligger. Negativt prøvesvar påvirker ikke karantenetid.
Antall smittede
Her får du oversikt over hvor mange som har testet positivt på covid-19. Vi legger ut oppdaterte tall alle hverdager og i helger. Vi oppgir antall smittede siste døgn der klokken 24.00 skiller på døgnet. Tallene gjelder kun for Haugesund kommune.
Uke 2
Antall smittede lokalt: 0 smittede
Antall smittede arbeidsopphold: 0 smittede
Antall smittede lokalt: 0 smittede
Antall smittede arbeidsopphold: 0 smittede
Antall smittede lokalt: 0 smittede
Antall smittede arbeidsopphold: 0 smittede
Antall smittede lokalt: 4 smittede voksne (kjent smittevei og er satt i karantene før test)
Antall smittede arbeidsopphold: 0 smittede
Antall smittede lokalt: 0 smittede
Antall smittede arbeidsopphold: 3 smittede - Voksne i alderen 36 - 52 år
Antall smittede lokalt: 3 smittede
Antall smittede arbeidsopphold: 5 smittet
Uke 1
Søndag 10. januar 2021
Antall smittede lokalt: 6 smittede
Antall smittede arbeidsopphold: 4 smittet
Lørdag 9. januar 2021
Antall smittede lokalt: 0 smittede
Antall smittede arbeidsopphold: 0 smittet
Fredag 8. januar 2021
Antall smittede lokalt: 4 smittede
Antall smittede arbeidsopphold: 0 smittet
Torsdag 7. januar 2021
Antall smittede lokalt: 7 smittede
Antall smittede arbeidsopphold: 0 smittet
Onsdag 6. januar 2021
Antall smittede lokalt: 0 smittede
Antall smittede arbeidsopphold: 3 smittet
Tirsdag 5. januar 2021
Antall smittede lokalt: 2 smittede
Antall smittede arbeidsopphold: 1 smittet
Mandag 4. januar 2021
Antall smittede lokalt: 0 smittede
Antall smittede arbeidsopphold: 0 smittede
Testtelefon
Dersom du selv mener du kan ha vært utsatt for smitte, har spørsmål om testing av barn, trenger transport til teststasjon, eller har behov for test i forbindelse med arbeid/reise - må du ringe på testtelefon 481 06 331.
Telefonen betjenes av helsepersonell
Hverdager fra klokken 09.00 - 11.30 og 12.00 - 13.30.
Helg fra klokken 10.00 - 12.00.
Syk eller luftveissymptomer?
Dersom du er syk/har nyoppståtte luftveissymptomer må du holde deg hjemme.
Les mer om hva som kan gjelde for deg - avstand, karantene eller isolasjon
Utenlandsreise
Har du vært på utenlandsreise finner du oppdatert informasjon om smitteverntiltak på Folkehelseinstituttets nettsider
De vanligste symptomene på koronavirus er feber, hoste, tungpusthet, nedsatt smak- eller luktesans, men du kan også ha koronavirus med få eller ingen symptomer. Derfor er det viktig å følge de generelle smitteverntiltakene for å begrense smitte.
Jobber du med smittesporing?
Kommunens smittesporing og oppfølgningsteam
Helsepersonell som har behov for å komme i kontakt med kommunens smittesporingsteam kan ringe: 46 94 31 92 (kun til bruk for helsepersonell)
Bedrift eller aktør
Dersom du representerer en bedrift eller er en annen aktør i Haugesund kommune har spørsmål som du ikke finner svar på nasjonale sider, kan du ta kontakt med smittervernkontoret.
Ved spørsmål ta kontakt med smittevernlegen
Oppvekst og kultur
Når skal elever og ansatte ikke møte i skolen
- Alle med nyoppståtte symptomer på luftveisinfeksjon skal være hjemme. Dette kan være ett eller flere av følgende symptomer: Hoste, vond hals, feber, nedsatt allmenntilstand og diare.
- Elever og ansatte skal selv med milde luftveissymptomer ikke møte i skolen.
- Ansatte skal holde seg hjemme til de er friske, eller til de har avlagt negativ test og er i god allmenntilstand. Elever skal holdes hjemme til allmenntilstanden er god.
Foresatte som har luftveissymptomer, som er i karantene eller i isolasjon, skal ikke møte på skolen sammen med barna, og må finne andre løsninger for følging og henting av barna.
Når kan elever og ansatte møte på skolen
- Etter gjennomgått luftveisinfeksjon kan elever komme tilbake til skolen når de er i bedring og har god allmenntilstand, selv om man har noen restsymptomer etter en gjennomgått luftveisinfeksjon (for eks. rennende nese eller sporadisk hoste).
- Ansatte kan komme tilbake når man har fått bekreftet negativ test og ellers er i god allmenntilstand (det vil si at du føler deg frisk og er feberfri, selv om du fortsatt har noen symptomer på luftveisinfeksjon).
- Hvis en i husstanden har symptomer på luftveisinfeksjon, men ikke bekreftet covid-19, kan eleven og den ansatte møte på skolen som normalt.
- Elever og ansatte med typiske symptomer på pollenallergi (kjent pollenallergi, rennende nese, rennende/kløende øyne) kan møte på skolen.
- Barn med rennende nese som eneste symptom, som ellers er i god allmenntilstand uten andre tegn på nyoppstått luftveisinfeksjon, behøver ikke å holdes hjemme eller testes.
Når skal barn testes?
- Barn under 10 år med kun lette symptomer på luftveisinfeksjon kan se an symptomene hjemme et par dager før testing. Dersom luftveissymptomene ikke går raskt over i løpet av et par dager, bør barnet vurderes for testing. Kontakt kommunens koronatelefon på tlf. 48 10 63 31.
- Barn som er fylt 10 år eller eldre med luftveissymptomer er aktuelle for rask testing. Kontakt koronatelefonen på tlf. 48 10 63 31
- Barn med rennende nese som eneste symptom, som ellers er i god allmenntilstand uten andre tegn på nyoppstått luftveisinfeksjon, behøver ikke å holdes hjemme eller testes.
Elever på ungdomsskole og videregående skole
- Elever og ansatte skal selv med milde luftveissymptomer og sykdomsfølelse ikke møte på skolen. Disse barna er aktuell for testing. Kontakt koronatelefonen på tlf. 48 10 63 31
- Dersom man har fått bekreftet negativ test og ellers er i god allmenntilstand (det vil si at du føler deg frisk og er feberfri, selv om du fortsatt har noen symptomer på luftveisinfeksjon) kan du møte på skolen.
Fortsatt usikker? - Ta kontakt med koronatelefonen på tlf. 48 10 63 31 for vurdering av test og videre rådgivning.
- Har barnet ditt en kronisk lidelse (for eksempel astma eller allergi) som gir mer langvarige restsymptomer, eller kroniske luftveissymptomer, kan barnet være på skole/barnehage når allmenntilstanden er god. Ved nyoppståtte luftveissymptomer, må barnet holdes hjemme. Fastlegen som kjenner barnets tilstand kan også gi råd om hvordan man skal forholde seg.
- Hvis et barn testes, skal det være hjemme til man har fått svar på testen.
- Hvis testen er negativ kan barnet gå på skole og barnehage når de er i god allmenntilstand.
Informasjon fra barnehagene
Når barnehagene åpner igjen skal barna få en trygg start, samtidig som smitteverntiltakene overholdes. Tiltakene på gult nivå videreføres.
Virksomhet for barnehage har laget beredskapsplan for barnehagene om hvordan hverdagen i barnehagenen skal organiseres. Den enkelte barnehage må sjekke ut om de legger til grunn ulike handlingsalternativer for det enkelte nivå. Det er laget en sjekkliste for dette.
Gult nivå
- Regjeringen har kategorisert koranapandemien i tre ulike nivå, rød, gul og grønn.
- Følgende tiltak er gjeldende ved gult nivå:
- ingen syke skal møte i barnehagen
- god hygiene og forsterket renhold
- kontaktreduserende tiltak: Unngå fysisk kontakt mellom ansatte (håndhilsning og klemming). Hele avdelinger regnes som en kohort. Faste ansatte per kohort. Unngå trengsel og store samlinger.
Tilstrebe avstand mellom ulike kohorter. Dele inn uteområder for å holde avstand mellom kohorter.
Slik blir hverdagen i de kommunale barnehagene
Åpningstid
Barnehagene skal ha normal åpningstid under gult nivå. «Skole- og barnehageeier kan redusere åpningstider eller antall barn eller elever som er tilstede samtidig dersom det er nødvendig for å oppfylle kravene i første og andre ledd» i Covid 19 forskriften § 12b
Levering og henting
Foresatte kan følge barna inn i barnehagen. Det vil være lokale tilpasninger som hindrer trengsel i garderoben. Barnehagen kan fortsatt legge til rette for levering og henting ute der det er hensiktsmessig.
Barnehagetilvenning
Ved gult nivå må barnet og foresatte forholde seg til den kohorten barnet skal tilhøre, og tilvenningen skjer primært i barnets kohort. Foresatte kan være inne sammen med barnet og kohorten som barnet skal tilhøre. Foresatte bør holde en meters avstand til ansatte, andre foresatte og andres barn så langt det er mulig. Barn og foresatte kan få bli kjent med resten av barnehagen, men helst når de andre barna er ute.
Måltid
Servering av mat i barnehagene vil variere ut fra barnehagens kapasitet til smittevern som er overordnet. For informasjon om din barnehage ta kontakt med leder. Alle får servert drikke.
Hygiene og smittevern
Alle barn og ansatte skal være hjemme ved påvist smitte eller ved symptomer på sykdom. Videre tiltak for å hindre smitte, er god hånd- og hostehygiene. Barn og ansatte bør vaske hender eller benytte antibac før og etter måltid/mathåndtering, etter stell og toalettbesøk, etter kontakt med kroppsvæsker (eks. pusset nesen), etter kontakt med dyr og ved synlig skitne hender.
Antibac kan være skånsomt for huden og ved behov er et godt alternativ til håndvask, men har redusert effekt når hendene er våte eller synlig skitne. Det oppfordres også til å smøre hendene ved behov.
Ved hosting og nysing anbefales det å ha tørkepapir lett tilgjengelig til bruk for barn/ansatte. Har man ikke det tilgjengelig, anbefales det å bruke albuekroken.
Renhold
Under gult nivå skal barnehagene ha forsterket renhold. Grundig og hyppig renhold er viktig for å forebygge smitte. Det er ikke behov for vask av utendørs lekeapparater eller leker som brukes utendørs. Det viktigste er rene hender før og etter lek utendørs, og før spising. Rutiner og lokale renholdsplaner tilpasses den enkelte barnehage.
Redusert kontakt mellom personer
Behovet for nærhet og omsorg hos barna må ivaretas. Ansatte bør vaske hender etter kos og trøst. Barnehagene skal fortsette å organisere barnegruppene i kohorter. På gult nivå kan hele avdelinger regnes som en kohort men samtidig ha flere tiltak for å redusere kontakt og tilstrebe avstand mellom ansatte og barna. For basebarnehager/barnehager med hjemområde, må barna deles inn i grupper tilsvarende avdelinger.
Det tillates nå mer kontakt mellom barn fordi de i mindre grad har betydning for smittespredningen. Det er mulig å etablere et samarbeid mellom 2 kohorter for praktisk gjennomføring av dagen og for at ansatte kan ta pauser. Samarbeidet bør fortrinnsvis foregå utendørs.
Uteområder
Det anbefales å dele lekeplassen i soner. Kohorter som ikke samarbeider bør ha hver sine oppholdsområder dersom de er ute samtidig. Brukes områdene etter hverandre er det ikke nødvendig å rengjøre områdene før bytte. Barnehager kan legge til rette for flere utegrupper, der dette lar seg gjøre.
Andre tiltak for å redusere kontakt mellom personer
- økt bruk av utetid
- minst mulig blanding av kohorter
- unngå trengsel på vei inn og ut av barnehagen, i garderober og på toaletter
- foresatte må holde 1 meters avstand mellom ansatte og andre foresatte
- ansatte må tilstrebe minst 1 meter avstand til kollegaer og foresatte
- unngå fysisk kontakt mellom ansatte (håndhilsning og klemming)
- begrenset bruk av offentlig transport til og fra barnehagen
- barna skal ikke dele mat og drikke
- barna bør spise i sine kohorter
Sykdom og risikogrupper
- - Ingen skal møte i barnehagen hvis de har symptomer eller er syke. Barn og ansatte skal ikke møte i barnehagen:
- med luftveissymptomer
- har bekreftet covid-19
- som er nærkontakter/husstandsmedlem til en person med bekreftet covid-19
- Foresatte som har luftveissymptomer, er i karantene eller isolasjon skal ikke møte i barnehagen.
- Barnehagebarn, elever og ansatte må ikke lenger være hjemme til de har hatt én symptomfri dag etter luftveisinfeksjon. Det holder at allmenntilstanden er god hos barn og elever, og at ansatte ikke lenger har symptomer.
- Mange barn har ofte rennende nese uten andre symptomer på luftveisinfeksjon, og særlig etter at de har vært ute. Disse barna kan komme i barnehagen såfremt barnet ikke har feber og ellers er friskt.
- Noen barn, særlig de under 10 år, kan ha restsymptomer etter en gjennomgått luftveisinfeksjon som for eksempel rennende nese (uavhengig av farge på nesesekret) eller sporadisk hoste. Disse barna kan komme i barnehagen eller på skolen dersom allmenntilstanden er god og barnet er tilbake i sin vanlige form.
- Barn og ansatte som har milde luftveissymptomer og sykdomsfølelse skal ikke møte i barnehagen, men holde seg hjemme til allmenntilstanden er god. Barn og ansatte kan komme tilbake til barnehagen når de føler seg friske og feberfri, selv om de fortsatt har noen symptomer på luftveisinfeksjoner.
- Barn og ansatte skal selv med milde luftveissymptomer og sykdomsfølelse ikke møte i barnehagen eller på skolen. Ansatte skal holde seg hjemme til de er symptomfrie, mens barn skal holdes hjemme til allmenntilstanden er god.
Norsk barnelegeforening mener at de fleste barn med kroniske sykdommer kan og bør gå i barnehage og skole. Mer informasjon på legeforeningen sine nettsider. Regjeringen har følgende liste over risikogrupper. Personer i disse gruppene må avklare med sin lege om de kan komme i barnehagen.
INFORMASJON TIL FORELDRE (09.06.2020)
- https://www.udir.no/kvalitet-og-kompetanse/sikkerhet-og-beredskap/informasjon-om-koronaviruset/smittevernveileder/barnehage/
- https://www.udir.no/kvalitet-og-kompetanse/sikkerhet-og-beredskap/informasjon-om-koronaviruset/#kritiskesamfunnsfunksjoner
- https://www.helsedirektoratet.no/veiledere/koronavirus/barnehager-og-skoler
- https://www.fhi.no/nettpub/coronavirus/fakta/hvis_du_mistenker_at_du_er_syk_med_covid-19/?term=&h=1
Kontaktinformasjon for gravide, barn, unge og foreldre
Helsedirektoratet har gitt pålegg om redusert drift på grunn av koronasituasjonen.
DU KAN KONTAKTE OSS PÅ TELEFON MELLOM 08.00 OG 15.30 ALLE VIRKEDAGER
Jordmor
Telefon 52 74 42 28
SMS – start meldingen med JORDMOR (mellomrom) skriv deretter meldingen din. Send til nummer 2097
Helsestasjoner
Bleikemyr telefon 52 74 42 40
Sentrum telefon 52 74 41 10
Rossabø telefon 52 74 41 90
Skolehelsetjeneste
Telefon 911 02 112
Helsestasjon for ungdom
Telefon 52 74 41 09 og 52 74 41 07
Hjelpetelefon psykisk helse barn og unge
Telefon 948 14 968
Helse, omsorg og sosiale tjenester
Omsorgssentre, sykehjem og institusjoner
I henhold til nye nasjonale retningslinjer fra regjeringen, angående sosial kontakt gjeldende fra 04.01.21, vil det ved sykehjemmene iverksettes ytterligere besøksrestriksjoner for en periode fremover.
- pasientene kan ha besøk av inntil to navngitte personer i perioden.
- det skal brukes munnbind under besøket
- smittevernrutiner må overholdes
Det oppfordres til å benytte digitale løsninger som en erstatning for besøk. Unntak fra besøksrestriksjonen og ytterligere informasjon fås ved henvendelse til det enkelte sykehjem."
Smitteverntiltak i forbindelse med støttekontaktoppdrag
Haugesund kommune mener at støttekontakt er et viktig tiltak, særlig når samfunnet er underlagt mange tiltak som innebærer sosial distansering. Derfor gis det anledning til å føre en time oppdrag pr. uke når dere har kontakt pr telefon eller videolink samtale.
Støttekontaktoppdrag med fysiske møter kan utføres med noen begrensninger og dersom både støttekontakt og den som har støttekontakt følger følgende retningslinjer:
- Begge er friske og symptomfrie med tanke på forkjølelse og annen Koronarelatert sykdom/ symptomer.
- Dere oppholder dere ikke innendørs, men møter hverandre ute og gjennomfører oppdrag ute, og holder god avstand.
Timelister for januar 2021 trenger kun å signeres av støttekontakten. De skal leveres i postkassen på Kvalamarka 16 evt sendes pr post. Kontoret på Kvalamarka 16 er stengt for besøkende. Spørsmål vedrørende timelister skal skje pr e-post eller telefon 52 74 45 30.
Spørsmål knyttet til støttekontakter kan skje pr e-post eller telefon:
tlf 52 74 45 35
tlf 52 74 45 34
Smitteverntiltak på Mårstien avlastningshjem, tiltaks- og boligenheten
For å redusere faren for smittespredning, bes det om at man begrenser antall personer som følger barnet i leverings- og hentesituasjoner ved avlastningshjemmet. Vi ber også om at levering og henting skjer ved inngangspartiet slik at det er færrest mulig personer som kommer helt inn på avlastningshjemmet. Inntil videre vil det bli leagt opp til minst mulig fellesaktiviteter for å redusere faren for smittespredning.
Dersom man mistenker at barnet er smittet av Covid19 når det skal på avlastning, må barnet holdes hjemme til smittesituasjonen er avklart. Barn skal ikke plasseres i karantene på avlastningshjemmet på grunn av smittevernhensyn til andre barn på avlastningshjemmet.
Det vil ikke bli innvilget ekstra avlastning ved avlastningshjemmet i tiden fremover, på bakgrunn av den usikre smittesituasjonen. Det vil videre ikke bli åpnet opp for at barna tas inn på avlastningshjemmet hvis skolen stenger.
Smitteverntiltak i bofellesskap, samlokaliserte boliger og dagtilbud
Sosial kontakt
Vi skal alle unngå å ha gjester i hjemmet nå. Vent 14 dager med private besøk. Hvis det er besøk, bør disse bruke munnbind under besøket og overholde smittevernrutiner som håndvask og avstand, i tillegg til at navn, telefonnummer og tidspunkt for besøk registreres.
Smitteverntiltak på dagtilbudet til Uni-K
Dagtilbudet til Uni-K har vanlig åpningstid. Deltakerne er delt inn i faste grupper med fast personell. I tillegg er det viktig at deltakerne er friske når de kommer til dagtilbudet. Er det symptomer på forkjølelse eller lignende skal de ikke på dagtilbud.
Katrine Straum
virksomhetsleder
Other languages