Tur og friluftsliv

KORT FORTALT

  • Vi har natur nok til alle.
  • Du finner ikke et område som innbyr mer til friluftsaktiviteter enn i vår region.
  • Avstanden fra åpent hav, via holmer, skjær og dype fjorder, og inn til høyfjellet er kort.

Du kan velge og vrake i friluftsaktiviteter, fra dykking, seiling og båtliv, til ski, snowboard og fjellturer. Hva med en fisketur på åpent hav, i vann eller elv? Eller en kulturvandring på historisk grunn? Vil du boltre deg i snøen, lokker alpinsentrene i Sauda og Røldal med topp forhold knappe to timer fra Haugesund. Nyter du sol og bading, eller kanskje vind- og bølgesurfing, frister nok Åkra- og Sandvesanden med himmelske strender. De mange idylliske holmene og vikene langs fjordene våre innbyr også til spennende utflukter.

Friluftsrådet Vest
Friluftsrådet Vest er et interkommunalt samarbeidsorgan innen friluftsliv for 12 kommuner i Nord-Rogaland og Sunnhordland, med forvaltningsansvar for 108 friluftsområder i regionen. Les om tilbudene i regionen på deres nettsider. 

Badeplasser

I Kvalsvik ligger friluftsbadet med "ei perla" av en badeplass, som ligger i kort avstand fra byen. Her finner du flytebrygge, rutsjebane i innlukket område for store og små. I tillegg kan du stupe fra stupebrettet med god dybde. Det er tilrettelagt for hyggelige familieturer nord i Haugesund.

Asalvik bad
Haugesund sitt eget fantastiske sjøbad i idylliske omgivelser nede ved Kyvikdalen.  Asalvik i Haugesund er byens eldste badeplass. Den gjemte badeidyllen ligger mindre enn ti minutters spasertur fra Haraldsgata, men bare de færreste vet om bystranda midt i Haugesund. Asalvik ligger på Hauge og er nok mest brukt av beboerne i området.

Eivindsvatnet
Eivindsvatnet ligger i Djupadalen og er en av de mest populære badeplassene i Haugesund. Ferskvannsbad tilrettelagt med to små strender hvor det også er lagt ut en baderampe for rullestolbrukere. Om sommeren er det en badebrygge utpå vannet. Her er også et universelt utformet servicebygg med vannklosett.

Skeisvatnet (Haraldsvang/Vangen)
Det er tilrettelagt med badeplass og turområde i Haraldsvang. Her finner du også byens eneste stupetårn med avsatser på 5, 7 og 10 meter. 

Skeisvatnet

Bål og grilling

Haugesund brannvesen har lagt ut nyttig informasjon om bål og grilling i friluft. 

Parker og friområder

Byparken nord i Haugesund sentrum kan være et naturlig stopp for ettertanke og rekreasjon, men vi har mange andre turområder å by på.

Djupadalen 

Haraldsvang naturpark/Vangen

Kyststien 

Steinsfjellet

TellTur

Turkart og turområder

TellTur

Telltur - her finner du turene i Haugesund kommune >>>

Turer i regi av Haugesund Turistforening

Hundepark

For de som er glad i hunder og ønsker en egen boltreplass for de er det tilrettelagt en hundepark ved inngangen til Djupadalen. 

Hundeparken ligger i Djupadalen. Ta første til venstre etter du kommer ut fra undergangen fra parkeringsplassen, ned en liten bakke så går du rett på den.

Det er opprettet en egen Facebookside for de som bruker parken.

Båndtvang

1. april til 20. august er det båndtvang for hunder over hele landet. Hunder skal i perioden være i bånd eller innenfor gjerde. Det er hundeloven som regulerer hundehold i Norge. I perioden vår og sommer er dyre- og fuglelivet spesielt sårbart for forstyrrelser og skade påført av hunder. 

I følgende områder i Haugesund kommune er det båndtvang hele året

  • i og i tilknytning til boligområder og sentrum – med sentrum menes Skillebekkgt. i nord, Karmsundgt. i øst, Storasundgt. i sør og mot vest til og med Risøy og Hasseløy
  • i parker, på kirkegårder, grav- og urnelunder, på og ved anlegg for lek, idrett og sport
  • turområdet rundt Haraldsvang Naturpark, rundt Løkavatnet og rundt Røyrvatnet
  • turveien fra Solandsbakken barnehage v/parkeringsplassen – Kattanakkvegen – Henning Paulsens veg – Rasmus W. Andersens veg – ned til Skjoldavegen
  • i strandsonen rundt Eivindsvatnet, med tilhørende turveier
  • Eivindsvatnet – langs vassdraget – til Tornesvatnet
  • Kyststien fra Skillebekkgt. til Kvalsvik

Les hele den lokale forskriften her: Lokal forskrift om hundehold

Jakt og fiske

Friluftsrådet Vest har utarbeidet en svært god brosjyre om fritidsfiske i Haugesund og omegn (PDF, 13 MB).

Norges jeger- og fiskerforbund har mye nyttig informasjon om jakt og fiske i Haugesund.

Camping

Byens campingplass heter Haraldshaugen camping.

Et av bybadene finner du i Kvalsvik nord i Haugesund kommune. - Klikk for stort bildeBadeplassen i Kvalsvik Tor André Johannessen