Blant juryens nominerte kandidater finnes forbilledlige eksempler på nybygg som løfter strøkskarakteren i samspill med eksisterende bygningsarv, nybygg med utstrakt fokus på innovativ gjenbruk, og tilbygg som balanserer særlig godt mellom bevaringshensyn og integrering av nye løsninger. Vi finner også forbilledlige restaurerings- og rehabiliteringsprosjekter som bringer gamle bygninger tilbake til sin opprinnelige prakt.
Stem frem din favoritt til byggeskikkprisen 2024.Her er finalekandidatene
Oscars gate 9 – Parkteateret – bygård for bolig og barneteater
Juryens begrunnelse:
«Oscars gate 9 er et flott eksempel på nybygg i den historiske bykjernen, hvor flere virkemidler tas i bruk for å skape en stedstilpasset arkitektur med moderne formspråk.
Arkitekten har tatt bevisste grep for å aktivisere byrommene som omkranser bygården. Byggets første etasje rommer lokale for barneteater med sine aktive rom som kafé, øvingsrom, systue og sminkerom plassert ut mot fasaden. De fire hovedinngangene til barneteater og leiligheter er fordelt på de tre omkringliggende bygatene, og den indre bygårdshagen har inngang både fra Skåregata og fra Kirkegata. Leilighetene har oppholdsrom både inn mot det indre gårdsrommet og ut mot de offentlige byrommene i nord. I tillegg til at dette øker bokvaliteten bidrar det til aktivisering av fasaden ut mot gaten.
Det indre bygårdsrommet er hevet en etasje. Dette tar ned skalaen til en menneskelig målestokk og gir sammen med utformingen av fasadene behagelige uterom det blir godt å oppholde seg i.
Bygården er stedstilpasset og står godt sammen med den historiske småskalabebyggelsen i området. De avrundede hjørnene og barneteaterets hovedinngang spiller videre på den tidligere Baptistkirken som var plassert her, og gir et mykt møte med de tre andre hjørnene i gatekrysset.
Inngangsparti og trappeoppganger med glassfasade er trukket inn i fasaden. Bygningen har også en forsiktig inntrukket sokkel. Den tydelige sokkelen bidrar til å gi bygningen en menneskelig skala på gatenivå. Alt dette bidrar til å dele opp og nedskalere bygningskroppen. Ulik fargesetting i pussede fasader forsterker grepene. Fargetoner og bruk av kobber som materiale er plukket opp fra og spiller særdeles godt sammen med eksisterende bebyggelse langs Oscars gate og i de omkringliggende byrommene.
Oscars gate 9 er med sine nøye gjennomtenkte arkitektoniske grep et særdeles godt forbilde på hvordan å lykkes med god tilpassing i urbane og historiske omgivelser.»
Beskrivelse: Nybygg i sentrumskvadraturen
Typologi: Bygård for bolig og barneteater
Tiltakshaver: Vestbo BBL avd. Haugesund
Arkitekt: Volum arkitekter
Andre medvirkende: GL Prosjektservice
Ferdigstilt: August 2024
Jovegen 107
Juryens begrunnelse:
«Byggebransjen har store indirekte klimagassutslipp gjennom bruk av bygningsmaterialer, og en større grad av sirkulær tenkning er nødvendig som en del av det grønne skiftet. Haugaland Interkommunale Miljøverks nye administrasjonsbygg i Jovegen 107 er et forbilledlig, inspirerende pilotprosjekt for ombruk, gjenvinning og produktutvikling ved bruk av ombruksmaterialer.
HIM la til grunn sine egne ambisjoner for sirkulær ressursbruk i oppdragsbestillingen til arkitekt og entreprenør. Sammen har de våget å utforske hvordan materialer, bygningsdeler og interiør kan brukes på nytt på en slik måte at kvaliteten ikke bare sikres, men også heves.
Utvendig er blant annet kledningsbordene og skiferen gjenbruksmateriale. Kledningsbord fra en tidligere barnehage, kappet i mindre lengder for å kunne gjenbrukes, vitner om en kreativ tilpasning av materialer til ny bruk. Gjenbruken har påvirket arkitekturen og organiseringen av fasaden og tilført kvalitet og egenart. Inne i bygningen trer gjenbruksfokuset enda tydeligere fram, med flere eksempler på både bærekraftig ressursbruk, ombruk og resirkulering; Baderomsfliser fra restelager, ombruk av Biri-tapet og dører, teppe av resirkulert restegarn, veggplater fra gjenvunnet kartong samt redesign av møbler. I redesign av arbeidspulter og møbler har arbeidstakerne fått sette preg på valg av farger og detaljer. En vakker kunstinstallasjon er laget av gjenvunnet glass og funn på HIMs bruktbutikk Affi, og man finner i tillegg noe som er relativt sjelden – lamper laget av resirkulerte materialer og som er designet spesielt for bygningen.
Dette er alle eksempler på at den sirkulære filosofien bak prosjektet også gir en estetisk merverdi, så vel som en miljømessig gevinst. Prosessen har ikke vært knirkefri, men dette er også erfaringer som andre kan lære av. Jovegen 107 er et meningsfullt steg på veien mot en mer sirkulær bygg- og anleggsbransje.»
Beskrivelse: Nybygg med fokus på sirkularitet og ombruk av bygningskomponenter og interiør
Typologi: Kontor- og administrasjonsbygg
Tiltakshaver: Haugaland Interkommunale Miljøverk IKS
Arkitekt: Arkipelet v/ Kirsti Sveindal, Arne Tveit og Irene Birkeland (interiørarkitekt)
Andre medvirkende: Engelsen Bygg v/ Jan Reidar Berge, Behold v/ Ingrid Aspen Helvik (produktdesigner og interiørarkitekt)
Ferdigstilt: August 2024
Torgersneset 21
Juryens begrunnelse:
«Torgersneset 21 er en omfattende restaurering og tilbakeføring av en stor villa fra et svært dårlig utgangspunkt. Torgersneset 21 er en stor, forseggjort jugendvilla som var et av to opprinnelige hovedhus sør på Rossabø. Da dagens eiere kjøpte det tidligere så staselige huset i 2022, var huset i kritisk dårlig forfatning. Noe var nok tidens tann, men det aller meste var store mengder uheldige og uferdige endringer fra de seneste årene. Ny eier gikk løs på en svært omfattende restaurering og tilbakeføring til original utførelse med noen personlige tilføyelser utført med respekt for husets arkitektur.
Innvendig møtes grundige restaureringsarbeider og eiernes personlige valg på en forbilledlig måte og huset er igjen blitt den gode boligen det ble bygget for være. Innsatsen synes igjen både i detaljer og overflater, blant annet godt synlig i hallen hvor godt håndverk kommer spesielt godt frem. Vi gleder oss i fortsettelsen til å se ferdigstilte uteområder som innramming til den nyrestaurerte villaen.
Først og fremst handler Torgersneset 21 om en imponerende snuoperasjon, -en sann Fugl Føniks. At huset er foreslått som kandidat for byggeskikksprisen av flere naboer uavhengig av hverandre forteller på sin måte om et prosjekt som betyr mye for omgivelsene og menneskene som lever der.»
Beskrivelse: Omfattende restaurering av stor jugendvilla
Byggeår: 1917
Typologi: Enebolig
Tiltakshaver: Monica Bjoland Andersen og Jan Idar Andersen
Medvirkende: Byggmester Sven Ivar Solstrand, Blikkenslager Nesse & Karlsen, Murmester R B Johannessen, ERA Stillasutleie, Haugesund Takservice
Ferdigstilt: 2024
Villa Vibrandsøy
Juryens begrunnelse:
«Turistforeningens Villa Vibrandsøy er en omfattende restaurering av det gamle hovedhuset på Vibrandsøy etter over 30 år med forfall.
Det gamle hovedhuset på Vibrandsøy og skipsreder Knut Knutsen OAS’ barndomshjem er en vakker sveitservilla fra 1875 som inkluderer en inngjerdet hage og et stort uthus. Huset var et midtpunkt på Vibrandsøy frem til silden forsvant og Vibrandsøy gradvis ble fraflyttet.
Etter å ha stått tomt og i økende forfall i et kvart århundre, ble Vibrandsøy i 2009 kjøpt av Haugesund kommune og regulert til vern. I 2017 ble hovedhuset kjøpt av Haugesund Turistforening – DNT som startet en svært omfattende restaurering og samtidig ombygning til en særpreget turistforeningshytte ute i havgapet. I 2022 sto Villa Vibrandsøy ferdig.
Arbeidet er utført i regi av Turistforeningens Rolf Svendsen sammen med en imponerende og utrettelig dugnadsgjeng som med sin innsats og tilstedevær bidrar til å løfte hele Vibrandsøy. Utvendig er hovedhuset og det gjenreiste uthuset godt utført etter antikvariske retningslinjer i løpende dialog med byantikvar. Det meste av fasadene inkludert vinduer er bevart og ikke byttet ut. Inne er hovedhuset forsiktig ombygd til sitt nye formål, tidløst innredet og nydelig fargesatt. Villa Vibrandsøy er også universelt tilrettelagt på en uventet, men svært skånsom måte, slik at bygningen nå er godt tilgjengelig for allmennheten på alle vis.
Restaureringen av Villa Vibrandsøy med opparbeiding av det tilhørende hageanlegget har tilført Haugalandet et nytt og attraktivt turmål, en attraksjon og treffsted med sjel og karakter, som gjør at flere kan få gleden av å oppleve historiske omgivelser i sin fordums prakt. Både bygg og hage er foredlet med forankring i historien og stedets ånd, men med elegant tilpassing til moderne krav og funksjoner.
Nå er Turistforeningens dugnadsgjeng i gang med sitt nye, store prosjekt på Vibrandsøy, -sjøhuset Hauahuset som blir Villa Vibrandsøys naust. Vi gleder oss til å følge dette prosjektet videre.»
Beskrivelse: Bruksendring, gjenoppbygging av uthus og restaurering av hovedhus
Byggeår: 1875
Typologi: Turistforeningshytte for overnatting og utleie
Tiltakshaver: Haugesund Turistforening v/ Rolf Svendsen
Arkitekt: Arkipelet v/ Stein Jarle Helgeland
Andre medvirkende: DUCO, Byggmester Arne Nilsen jr., In Design v/Rita Saltveit, Haugesund Turistforenings dugnadsgjeng
Ferdigstilt: Juli 2023
Torvastadgata 13 – tilbygg Rossabø kirke
Juryens begrunnelse:
«Torvastadgata 13 er et forseggjort og stillferdig tilbygg til ikoniske Rossabø kirke. Rossabø kirke er en markant og særpreget bygning som ikke lar seg forveksle med noen annen bygning i byen. Kirken er tegnet i 1972 av arkitektene Per Amund Riseng og Jan Stensrud og er en god representant for den modernistiske stilretningen brutalisme – et uttrykk preget av ubehandlet, plasstøpt betong brukt på mange måter, grove overordnede former og tydelig eksponerte konstruksjoner. I dag er brutalismen for lengst en passert epoke i arkitekturhistorien og i Haugesund har vi i dag kun tre tydelige eksempler på dette stiluttrykket. Av disse er Rossabø kirke den klart mest ikoniske.
Rossabø kirke hadde behov for en utvidelse i den delen av kirkeanlegget som inneholdt kontorer, kirkestue og samlingsrom, men å bygge på en bygning i dette stiluttrykket er ingen enkel oppgave. Arkitekt for det nye tilbygget er Per Arne Riseng som tegnet kirken i 1972, sammen med Arkipelet AS. Tilbygget er tegnet som en forsiktig videreføring av det originale kirkeanlegget med det samme avgrensede utvalget av byggematerialer som kirken. Det betyr nødvendigvis mye bordforskalt råbetong. Sammenkoblingen mellom gammelt og nytt er lett å lese, men samtidig så diskret at tilbygget godt kunne ha vært der fra start. Inne skulle man kanskje tro at en bygning med så mye eksponert råbetong ville fremstå kald og hard, men det er ikke tilfellet her. I stedet har tilbygget en lun og formrik indre verden hvor den opprinnelige sørfasaden som nå er innebygget kommer og går som en gjenbrukt element.
Når en gammel bygning skal tilbygges synes vi generelt det er forbilledlig at et arkitektkontor av i dag håndterer den gamle bygningens form- og materialverden såpass respektfullt og bruker denne til å forme et tilbygg som kun passer akkurat her, samtidig som arkitekthåndverket brukes til å spille akkurat denne bygningens kortstokk best mulig for vår tid. Det er dette som er gjort i Torvastadgata 13 – og i sin stillferdighet fortjener det byens oppmerksomhet.»
Beskrivelse: Tilbygg til eksisterende menighetshus ved Rossabø kirke fra 1972
Typologi: Menighetshus
Tiltakshaver: Haugesund Kirkelige Fellesråd v/ Torvald M. Haugen og Kjetil Nordstrøm (daværende kirkeverge)
Arkitekt: Per Amund Riseng og Arkipelet v/ Stein Jarle Helgeland og Marte Helgeland
Andre medvirkende: Engelsen Bygg v/ Per Steinar Leirvik, Hå Element, Førre Trevare - v/ Birger Førre
Avstemmingen åpner 29. november og varer til og med 10. desember.
Se flere bilder av de nominerte på Facebook-siden til Haugesund byggeskikkpris
Les mer om byggeskikkprisen her