Rikssamlingsjubileet fra 9. - 19. juni

Gled dere til et spennende program under Rikssamlingsjubileet Hafrsfjord-Nordvegen 2022! Feiringen varer i hele 11 dager, og det er på tide å stryke ringbrynja og slipe sverdet. Kjøp billetter nå!

Billetter og fullt program finner du her på rikssamlingsjubileet.no

HAUGALANDET

Det hele starter på indre kai i Haugesund om ettermiddagen den 9. juni. Vi har invitert en hel liten armada av vikingskip fra fjern og nær, og de samles ved Maritimkaien denne kvelden. Det er blant andre Embla fra Vartdal, Saga Farmann fra Tønsberg, Håkon Håkonsson fra Bergen, Tyra fra Hardanger, Helge Ask fra Roskilde og Gaia fra Sandefjord. Vikingskipene seiler med oss i Harald Hårfagres kjølvann sørover til Hafrsfjord i løpet av jubileumsfeiringen.

Vikingfestival og rundreise
Vikingfestivalen på Avaldsnes er vikingskipenes første stopp etter Haugesund. Den 11. og 12. juni kan publikum i tillegg til å besøke festivalen, bli med på en guidet opplevelsesløype som strekker seg helt opp til riksmonumentet Haraldshaugen. Dette er en rundtur der man kan starte hvor man vil, og reise i hvilken retning man vil. Eksempelvis: Parker på Avaldsnes, besøk festivalen der noen timer og ta båt direkte fra Vikinggården til indre kai i Haugesund. Derfra går turen til fots opp til byparken som er det første av fire opplevelsesområder på vandringen til Haraldshaugen.

Klangen av vikingtid og langtekkelig smerte!
Langs ruta vil du oppleve teatertablåer med blant andre teatergruppa Scenekraft, dansere fra Kompani Haugesund, elever fra Haugesund kulturskole, sangere fra Valen Vokalensemble og musikere fra ensemblet Klang av oldtid. Haugalandsmuseet lar folk få oppleve kroppskunst, blant annet den smertefulle og langtekkelige metoden vikingene brukte når de tatoverte seg! LAIV-gruppa Tidsreiser utfordrer barn og unge til sverdkamp, og det gjelder å kjempe til man får neste hint i jubileets store rebuskonkurranse.

100 tegn i stein
På turen kan du også være med å risse en tekst i en bautastein som skal stå igjen etter jubileet. Teksten på 100 tegn blir resultatet av en skrivekonkurranse som går av stabelen i mai. Barn skal få lage sine egne rune-inskripsjoner i skinn og formidlere fra Arkeologisk museum i Stavanger viser fram lokale funn fra vikingtid.

Verdensarv med lokal tilknytning!
Før du kommer opp til Haraldshaugen, der det går skyttelbusser tilbake til Avaldsnes, vil du passere et båtbyggeri! Publikum kan være med å kløyve tømmerstokker og klinke jern-nagler slik vikingene gjorde da de bygde sine verdensberømte skip. Byggeteknikken klinkbygging ble nylig skrevet inn på UNESCOs verdensarvliste, og det er et viktig element i feiringen å fortelle om skipsbygging i Rogaland i vikingtid. Mange er eksempelvis ikke klar over at selveste Osebergskipet er bygget her på Sør-Vestlandet!

Kopervik og Utstein
Den 14. juni setter de største vikingskipene seil mot Kopervik for bokbad og foredrag på kaien før de drar videre til Utstein og et arrangement der den 15. juni.

21 meter lange Saga Farmann kommer til Rikssamlingsjubileet. Farmann båtlag

HAFRSFJORD

Hafrsfjordkaupangen
Vikingskipene kommer til Hafrsfjord den 16. juni og glir inn i som lekre kulisser og formidlingsarenaer på vikingfestivalen Hafrsfjordkaupangen. Den velkjente festivalen i Møllebukta som åpner for fullt den 17. juni, er i år en integrert del av Rikssamlingsjubileet på samme måte som vikingfestivalen på Avaldsnes helgen før. Kaupangen byr som vanlig på håndverksmarked, oppvisninger av krigerkunst og mulighet for deltagelse bueskyting og andre aktiviteter.

Opplevelsesløype i Hafrsfjord
Den 18. og 19. juni lager vi tre opplevelsesområder rundt Hafrsfjord og frakter publikum mellom dem ved hjelp av Rødnes hurtigbåter, Hop on hop off, selvsagt med guider om bord. I tillegg til Møllebukta vil Ytraberget og Sømmevågen få hyppige båtanløp og en rekke opplevelses-stasjoner. De fleste av aktørene som bidro i Haugesund, blir med her også, både dansere, musikere og sangere. Et tablå fra spelet Hårfagre av Erling Gjelsvik, iscenesettes i regi av Torfinn Nag, her som i Haugesund. Marin-arkeologer fra MUST forteller om undervanns-undersøkelser og manglende funn i Hafrsfjord, og Jærmuseet inviterer til vikingtidsaktiviteter for store og små. Det blir selvsagt også sverdkamp og rune-rebus!

Urframføring
Stavangerkomponisten Øyvind Mæland har skrevet et bestillingsverk til anledningen. Det framføres av Klang av oldtid midt i skogen ved Indraberget på Våganes. Magigaranti!

100 tegn i stein igjen
Selvsagt skal det være skrivekonkurranse og hogging av bokstaver i stein også i Sør-fylket, og båtbyggerne fra Engøyholmen kystkultursenter blir å treffe i Hafrsfjord også.

Etaståva Skaldekvad
Forsvarets naust i Møllebukta er ikke et akkurat et arkitektonisk signalbygg, men gjett om det skal skapes stemning der når «Dama fra iskiosken» med venner rigger det om til et langhus. Åpent gjennom hele jubileumsperioden! Billettsalget starter 7. mars og det lønner seg å være tidlig ute!

Les alt om Rikssamlingsjubileet 2022 her