Fem mellomstore byregioner danner felles politisk nettverk

De fem mellomstore byregionene Bodø, Ålesund, Haugalandet, Arendal-Grimstad og Vestfoldbyen har i dag underskrevet en intensjonsavtale som binder dem til et forpliktende samarbeid for å komme i posisjon for statlige midler gjennom byvekstavtaler, tidligere bymiljøavtaler, i ny Nasjonal transportplan gjeldende fra 2022 til 2033. Avtalen ble underskrevet under en samling på Gardermoen.

Onsdag 10. januar møtes representater fra de fem byområdene Bodø, Ålesund, Haugesund, Arendal-Grimstad og Vestfoldbyen for å formalisere et forpliktende samarbeid med tanke på fremtidige byvekstavtaler. Nettverket hadde et sonderingsmøte i høst, og har i ettertid forankret initiativet lokalt i hver byregion. På møtet i morgen, som holdes på Hotel Raddison Blue på Gardermoen, skal en drøfte organisering, arbeidsform og legge en videre plan for arbeidet.Intensjonsavtalen er underskrevet av ordfører i Haugesund, Arne-Christian Mohn, ordfører i Karmøy, Jarle Nilsen og varaordfører i Rogaland fylkeskommune, Marianne Chesak, Foto: Elisabeth Østnor

Statlige midler
For at regjeringen skal nå frem med sine ambisiøse klimamål knyttet til Parisavtalen og Klima 2030, må også de mellomstore byene inkluderes i satsingen. De fem byområdene forventer alle en betydelig vekst i årene som kommer i tillegg til miljøutfordringene som knytter seg til trafikkutvikling og byvekst. Det haster derfor å få på plass tiltak for å sikre god fremkommelighet og miljøvennlig transport.

Nettverk
De statlige transportetatene ønsket disse fem byområdene inn under byvekstavtaler i NTP 2018-2029, men forslaget falt gjennom. Nå vil det nye nettverket arbeide aktivt for å komme med i Nasjonal transportplan 2022-2033.

Byvekstavtale
I NTP 2018-2029 er ordningen med byvekstavtale rettet inn mot ni storbyområder. En byvekstavtale forutsetter en vedtatt areal- og transportplan, vedtak om bompenger og finansiering av tiltak som bidrar til at langt flere reiser kollektivt, sykler og går. Byvekstavtalene er statens viktigste grep for større og mer helhetlig innsats i areal- og transportutviklingen i større byområder for å møte klimamålet.

Nullvekst
Med til sammen en halv million innbyggere, melder de fem ”nye” byområdene seg på for å bidra til å nå nasjonale målsettinger om reduserte klimautslipp og nullvekst når det gjelder reiser med personbil. Det er avgjørende at samarbeidet om nullvekst er aktivt og forpliktende. De fem byområdene tar sikte på å oppnå byvekstavtaler i NTP 2022-2033.

Signerte: Intensjonsavtalen er underskrevet av ordfører i Haugesund, Arne-Christian Mohn, ordfører i Karmøy, Jarle Nilsen og varaordfører i Rogaland fylkeskommune, Marianne Chesak.
Foto: Elisabeth Østnor