Miljøvennlige hager uten fremmede arter
Sabima er en miljøorganisasjon som jobber for å stanse tapet av naturmangfold i Norge. De har gitt ut brosjyren "Miljøvennlige hager uten fremmede arter". Fremmede arter i hagene våre kan konkurrere ut de artene som over mange millioner år har tilpasset seg å leve der.
Fremmede arter er en av de største truslene mot naturmangfold i verden i dag. Det er ikke alltid bevisst eller med viten og vilje vi har fremmede arter i hagen. De kan komme som blindpassasjerer i blomsterjord eller ballastvann, eller med vilje fordi vi har lyst på en pen plante i hagen.
Artene som ble forbudt i 2016 er:
- Filtarve
- Gravbergknapp og sibirbergknapp (kan brukes på grønne tak)
- Hagelupin, jærlupin og sandlupin
- Hybridslirekne, kjempeslirekne og parkslirekne
- Kanadagullris og kjempegullris
- Kjempebjørnekjeks og tromsøpalme
- Kjempespringfrø
- Prydstorklokke
- Rynkerose
- Sølvarve
I tillegg blir disse artene forbudte å importere, sette ut og selge fra 2021. Grunnen til at forbudet trår i kraft for disse artene fem år etter de andre, er at grøntbransjen skal ha tid til å omstille seg. De er likevel skadelige for norsk natur før 2021, og vi anbefaler å ikke plante dem i perioden fram til de blir forbudte.
- Alaskakornell/amerikakornell
- Alpegullregn og filtgullregn
- Balsampoppel og berlinerpoppel
- Blomstermispel, dielmispel og sprikemispel
- Grønnpil og skjørpil
- Høstberberis
Hvis du hadde disse artene i hagen din da forbudet trådte i kraft er du ikke pålagt å fjerne dem. Det beste for miljøet er likevel å fjerne disse artene. Du kan ikke dele dem med andre hageeiere og ikke kaste hageavfall fra dem i naturen. Dersom du vil beholde plantene i hagen din er det viktig at du sørger for at de ikke sprer seg, ved å fjerne blomster straks de er avblomstret og hindre planten i å spre seg vegetativt med jordstengler.
Les hele brosjyren om fremmede arter og få tips om hvilke planter du heller kan bruke, og hva du kan gjøre for å få en miljøvennlige hage.